The story of prinsess-tavlan…

Juni var 4½ då hon fick ett startset med photopearls i julklapp.

I startsetet finns rörpärlor i 30 olika färger, fyrkantiga pärlplattor och ett dubbelsidigt klisterark. Det finns också en skiva med ett program på som pärlifierar bilder och alltså översätter en digital bild till ett mönster i dessa 30 olika färgerna. Det liknar ett korsstygnsprogram.

Eftersom Juni älskar Disney-prinsessorna letade vi upp en fin bild av dem på nätet och så pärlifierade vi den. För att få bilden så detaljrik som möjligt gjorde vi den stor. En fyrkantig pärlplatta är för 900 pärlor och Junis tavla skulle bli 6 pärlplattor bred och fyra plattor hög. Alltså 21 600 pärlor. Vi skrev ut mönstret i färgprickar för att Juni skulle kunna se hur tavlan skulle se ut. Planschen satt uppe vid köksbordet så att hon hela tiden skulle kunna titta på den för att se var i tavlan hon pärlade.

Vi skrev ut mönstret med färgerna översatta i siffror så att det skulle bli lättare att följa. Mamma satte ihop mönstret till ett häfte. Här har Juni börjat på Snövits liv. För varje pärla hon lägger så ritar hon över siffran i mönstret med blyerts.

En stolt Juni har pärlat de fyra första plattorna. Vi har satt ihop dem tillfälligt för att kunna se hur fint det blir. Plattorna pusslas ihop med små flärpar så att de sitter perfekt.

Programmet som gjort mönstret gör lite som det själv vill och så vill inte alltid mamma. Rosen i Snövits hand var så otydlig från början att det inte gick att se vad det var. De vita fälten vill pytsa ut ljusgula pärlor här och där. Därför har mamma ändrat lite i efterhand. Till exempel har Jasmines tiara och Snövits diadem förstärkts.  Här nedan har pärlorna ännu inte klistrats på klisterarken, så det är förstås väldigt nervöst att hantera dem.

Ett och ett halvt år tog det för Juni att pärla de 24 pärlplattorna. De fick sättas upp på klisterarken var för sig och blev till ett stort pussel. Vi valde att göra en olikformad tavla istället för att göra den fyrkantig och det blev lite pill med att skära klisterarket efter pärlorna men bra blev det.

När det var dags att montera dem samman satte vi fast dem igen på pärlplattorna och fogade samman dem med pusselflärparna. Hade vi istället försökt att montera dem en och en hade det garanterat blivit skarvar mellan de olika plattorna. Särskilt viktigt när det handlar om en sådan stor tavla förstås.

Till slut låg de där allihop och det var dags att ta bort tejpens skyddspapper. Alla barnen låg och sov så att mamma och pappa kunde få jobba i fred. Mamma hade haft ont i magen i flera veckor inför den här prövningen. Tänk om något gick snett.

Sakta framträdde mönstret.

Mamma och pappa är så stolta över Juni och allt hennes jobb med den vackra tavlan. Alla de små pärlorna som pillats dit med hennes flinka fingrar.

I bakgrunden ligger plexiglas-skivan som alltihop skall monteras på. Innan vi drog bort skyddspapperet från pärlplattorna så hade vi lagt plexiglaset ovanpå och ritat ut var pärlorna skulle hamna. Det hade varit svårt att få allting rakt och fint annars. Vi testade oss fram och övade också på hur vi skulle sänka ned plexiglaset. Det behövdes verkligen övning eftersom vi var väldigt nervösa.

Vi valde att montera tavlan på plexiglas istället för på en skiva för att pärlorna skulle stå ut från väggen på ett snyggt sätt. Plexiglasskivan har skyddsplast på båda sidor. Vi tog bort skyddsplasten från den ena sidan där vi skulle klistra upp tavlan och lät den andra skyddsplasten med de utritade konturerna vara kvar. På så sätt kunde vi se att vi hamnade rätt. Nu fanns det ingen återvändo.

Vi var förvånade över hur smidigt och lätt det gick.  Vi som hade våndats så. Det blev perfekt.

Nu kunde vi dra bort skyddsplasten från plexiglaset. Äntligen var tavlan klar!

Här nedan är Juni och hennes tavla i ett reportage i Bohusläningen.

Annonser

11 comments on “The story of prinsess-tavlan…

 1. En sån otroligt fin tavla Juni! Vi läste om dig i tidningen och var ju tvungen kolla på nätet oxå! Grattis till ett så fint hantverk!

  • Hej Susanne!
   Tack så mycket å min dotters vägnar 🙂
   Vi valde att sätta upp tavlan med sådana hållare som vanligtvis används till glasväggar. Jag har dessutom två L-krokar undertill som extra skydd. Jag har aldrig sett någon annan montera på plexiglas men det blir riktigt fint! Jag har även monterat en giraff rätt på ramglas. Jag lägger in en bild på den senare. För att skära ut olikformade motiv använder jag stilett eller vanligt skärblad och lite tålamod.
   MVH Emmy + barn

   • Hej. 🙂
    Älskar det här pysslet och gillar att få nya uppslag som nu med plexiglasskivan.

    Själv har jag har bara monterat på masonitskiva och använder tavellist till dem och det har blivit väldigt bra.
    Jag har på 2st 2*4 plattor (sammanlagt 16 plattor/barn) pärlat våra barn dels som små (ett par månader) och sen nu (8-20år) och gjort 4st fina ”från liten till stor” tavlor. Blev riktigt kul när vi monterade ihop de olika bilderna till tavlor som blev 60*60cm. 🙂

    Sussie

  • Det vore väldigt roligt att få se dina tavlor. Om du mejlar bilder och berättar om dina projekt så kan jag lägga upp dig på bloggen som gästbloggare 🙂

   • Vad kul att ni vill se.
    Jag är hemifrån ett par dagar till men mejlar bild så ni får se när jag kommer hem igen. 🙂
    Sussie

   • Hej igen. 🙂
    Nu har jag lagt upp bild på tavlorna på Photopearls sida på facebook ifall ni vill kika!
    😉
    Sussie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s