Mobbning

Det gör ont i hjärtat. Idag kommer Ervin hem och berättar om en tjej som blir mobbad på skolan för att hon är tjock. Jag vet precis vilken tjej det är. Vi sitter vid matbordet och jag känner hur det bränner innanför ögonlocken. Jag hindrar inte tårarna utan istället hoppas jag att barnen ser hur illa berörd jag blir. Jag berättar för barnen att den här tjejen kanske gråter varje dag i sin säng för att hon blir retad.

Personalen ser aldrig någonting av det berättar Ervin. Mest killar som säger elaka saker, till och med killar i hans klass (nyblivna ettor). ”Men jag tycker hon är fin” säger min älskade pojk. Det verkar som att det finns mer som han inte berättar så jag går undan med Ervin för att få höra allt han vet. Han nämner några namn på killar som varit elaka. Fina killar som jag gillar och busar med när jag går förbi dem på skolan. Jag vet att det handlar om oförstånd och okunskap.

Jag ber Ervin att försöka vara modig och säga ifrån om han hör eller ser något igen. Att säga till dem att det är fel att säga så, att hon är snäll och att han inte tycker som dem. Jag förklarade för honom att det kunde varit honom de var elaka mot, hur fantastiskt det i så fall skulle kännas om någon stod upp för honom, och han förstod. Jag kramar om honom, rufsar till hans hår och viskar igen ”var modig”.

Om jag skulle beskriva Ervin med några få ord så skulle ”Empatisk” vara bland dem. Ervin bryr sig alltid om andra före sig själv. Han delar med sig av det sista han har. Han gråter ofta för andras skull, när han ser orättvisor eller är orolig för andra. Och kramar han gärna delar med sig av tar aldrig slut. Andra skulle nog kalla honom svag, men i mina ögon är empati bland det vackraste som finns. Ervin är vacker!

Imorgon blir det samtal med lärare och fritidsledare, för så här får det inte fortsätta. Något måste man väl kunna göra? Men vad?

Jag är inte blåögd, visst vet jag att det likaväl kunde vara mina egna ungar som var elaka mot andra barn(medvetet eller omedvetet). Men jag har ikväll TYDLIGT visat hur fel det här är, och tagit ställning. De ser en vuxen som inte bara struntar i sin omvärld utan bryr sig och tar tag i saker. Barn gör som andra gör, inte som andra säger. Jag hoppas och tror att mina ungar kommer tänka till innan de sårar någon med onödiga ord. Att de kanske till och med vågar ställa upp för någon som behöver det.

6 kommentarer på “Mobbning

 1. Vet inte riktigt hur jag hamnade här men jag fastnade på en gång! Vet inte heller vad jag ska säga… men jag beundrar verkligen dina barn hur otroligt omtänksamma de är!! Det ger mig ett hopp och tro om att varje dag är värd att kämpa sig igenom!

  • Tack Caarro! Vad roligt att du hittade hit. Jag är självklart stolt över barnen men jag kan försäkra dig om att de kan vara lika gnälliga, tjatiga, busiga, bråkiga och stökiga som alla barn. Men de kan också vara helt underbara ❤ ❤ ❤

 2. Skönt att det kommer fram på det här sättet, om inte personalen ser. Till lärares och annan personals försvar måste jag dock säga att det i många fall är helt omöjligt att se. Mobbarna (och ibland även offret) ser till att ingen ser. Inget händer när läraren är där.
  Sedan finns det självklart lärare som ser och inte bryr sig, rötägg finns inom alla yrkesgrupper, men sådant här kan pågå i många år bakom lärarens rygg för att de hindras att se.

  • Du har så rätt. Den som blir mobbad vill ju inte att någon skall få veta att han/hon är svag. De som mobbar vill ju av förklarliga skäl inte avslöja sig men jag tror också att mobbare ofta inte förstår hur illa de gör andra människor. Helt enkelt oförstånd.
   Vi har med jämna mellanrum ”klimat”-enkäter för att sådant här skall fångas upp. Så lärarna vill ju gärna veta när sådant sker. De kan ju inte göra något om de inte vet något. Däremot kunde nog vem som helst förstå att det här skulle hända förr eller senare.
   Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s